Fa uns dies vaig publicar un post amb el mateix nom que aquest, que vaig decidir esborrar, però, vés, resulta que continua apareixent anunciat en tots els RSS i resulta que ha despertat l'interès d'algunes persones. Així que, ja posats, torno a refer-lo.
En el post que vaig esborrar deia que el testament hològraf (que, en castellà es diu testamento ológrafo, argh, quin mal d'ulls!) és un testament escrit per la mà del testador o testadora sense testimonis. Ha d'expressar, com a mínim, el lloc i dia de l'atorgament i s'ha de signar.
Doncs bé, aquí va el meu testament hològraf sense signar (però que consti que la lletra de la foto és meva): avui, 12 de febrer de 2009, al Masnou, Maresme, nomeno hereu universal de tots els meus béns i propietats (que són molts, hahaha) el meu nebot. I com que només en tinc un i sabeu que es diu Víctor no hi ha gaire lloc a dubtes. De tota manera, si mai em passés res, que algú busqui per la taula de l'estudi, que segur que hauré deixat el testament hològraf de debò en qualsevol tros de paper :)
Per si algú en té interès, el testament hològraf està regulat al llibre quart del Codi civil, relatiu a les successions i, concretament al títol II, capítol I, secció tercera. I per consultar els diversos tipus de testament que hi ha: Testament, un document convenient.
7 comentaris:
Ei, no en sabia res d'això, però em sembla una molt bona pensada si no vols passar pel notari.... Et prenc la idea i en faré un, que mai se sap nena, bona info :) petons des de Premià mona !!
Ostres, però vols dir que és legal, això? Si escric una voluntat perque quedi "després de", n'hi ha prou que sgui de la meva lletra, amb aquestes dades mínimes obligatòries... i és com un testament?
Aclareix-m'ho, "amiga judicial", sisplau!
Cris: jo avui mateix m'hi poso! que els notaris ja guanyen prou calerons!
Ferran: és legal, i tant. Ho estableix el nostre Codi civil català (però a l'altre codi civil també funciona igual). Només calen aquestes dades mínimes obligatòries que he comentat i, això sí, que algú abans que passin quatre anys des de la defunció del testador el presenti en un jutjat perquè el testament tingui validesa (l'adveri, diu el Codi civil).
Ah, una altra dada: només poden atorgar (fer) testament hològraf les persones majors d'edat i les menors d'edat emancipades. Em sembla que estem en aquest grup :)
Sí que és interessant el tema. Saps si elimina un d'anterior fet i validat per notari?
Se us saluda, amiga Núria :)
Doncs diria que sí, perquè si tots dos (l'hològraf i l'atorgat davant de notari) són vàlids, el que deu prevaldre és la data d'atorgament del testament, però, vaja, jo per si un cas... tornaria al notari (o a algun jurista que t'ho confirmi): en dret em sembla que la intuïció no compta :)
Jo vaig fer testament tan bon punt em van donar d'alta per parir el meu fill... però m'agrada això de deixar les darreres voluntats escrites a ma... i no descarto fer-ho! gràcies pel post, Núria!
Caram, caram, doncs ho trobo molt interessant, Núria. Sí, moltes gràcies per explicar-nos-ho!
Publica un comentari a l'entrada