dissabte, 8 de setembre del 2012

El espía de Madrid

Des de petita que he volgut escriure: ja a l'institut havia escrit alguna petita narració que fins i tot va tenir un cert èxit. El cert, però, és que no hi he dedicat prou esforços i potser per això m'admira tant la gent que ho fa i ho aconsegueix. Això em porta a dir que he acabat de llegir una novel·la que fa un temps que volia llegir: és El espia de Madrid perquè, a més d'interessar-me la temàtica, un dels coautors és un company de feina a qui admiro per la seva creativitat i perquè escriu molt i molt bé, com ho prova aquesta novel·la.

Sempre m'ha sorprés la capacitat de recrear moments històrics que un no ha viscut i és que la novel·la ens trasllada a una Barcelona de l'any 1936. Potser recrear alguns espais que no han canviat gaire no és tan complicat, però sí que ho és volar cap a una societat, uns comportaments, que no són els que nosaltres (els nascuts els anys 60 no hem viscut): és el meu cas i és el cas del Goyo Martínez, coautor de la novel·la i company de feina. L'altre autor de la novel·la és Joan Salvador Vergés.

President Companys
I he de dir que El espía de Madrid ho aconsegueix. Ens trasllada a una Barcelona de preguerra, a una situació que en certs moments m'ha recordat la que estem vivint ara: moments convulsos, de manifestacions (d'acord, potser un altre tipus de manifestacions), de crisi, d'encariment, de pobreses i misèries, de tensions polítiques... I en el centre de tot això: en Nelo, l'espia de Madrid, de qui t'acabes enamorant (permeteu-me dir-ho, però és tan mono!), i en Querol, un periodista a qui en tot moment li posava una cara (i ja saps quina cara tenia, oi, Goyo?).

En fi, 522 pàgines per gaudir d'una bona novel·la històrica que reflecteix sentiments i situacions de tota mena i que et van abduint conforme avança la novel·la. Avui al matí no he pogut deixar-la fins que no he acabat!

Ah, ara només espero la dedicatòria! :)

"Després de l'assassinat d'un industrial i l'atemptat frustrat contra un militar, un agent dels serveis d'intel·ligència de la República és enviat a Barcelona per intentar descobrir l'enllaç entre militars i organitzacions feixistes. Allí, Nelo descobrirà que el món que coneixia està a punt de canviar per sempre i, a contrarellotge, farà tots els possibles per desemmascarar una conspiració l'abast de la qual posarà en perill la seva pròpia vida"

Sobre la foto del president Companys: President Lluís Companys (c) Jaume d'Urgell CC BY-NC

1 comentari:

Ferran Porta ha dit...

Estic molt poc lector de llibres, de fa un temps, però realment promet. Miraré de tenir-lo present per quan em tornin les ganes de posar-me amb els llibres (com a lector ;)