divendres, 5 de novembre del 2010

L'horari "habitual"

Em fa gràcia (molta, i millor que m'ho prengui així) quan arriba al vespre i dia rere dia sento que la megafonia de Renfe-Adif anuncia que "els trens circulen fora del seu horari habitual" (en català incorrecte, però català, al cap i a la fi).

Què entendran per habitual, em pregunto jo, si dia a dia sento que la megafonia diu exactament el mateix? No seria millor substituir aquesta paraula per "horari establert", "horari que nosaltres mateixos hem determinat i incomplim cada dia"?


Copio del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans la definició d'habitual:

adj. [LC] Que es fa per habitud, que és gairebé una habitud. Moviments habituals.
adj. [LC] Que es troba gairebé sempre en algú o en alguna cosa. Els caràcters habituals d’una espècie animal o vegetal.
Les qualitats habituals d’un estil.

Queda prou clar, oi? Per què, doncs, fan servir habitual? Habitual fa riure. Però, vés, potser és l'efecte que pretenen, ja que ens castiguen a diari fent-nos perdre els nervis en les 300 parades que hi ha entre el Clot i plaça Catalunya (tot i que només hi ha una parada: Arc de Triomf) o en les 200 que fa entre Clot i Passeig de Gràcia (tot i que, en principi, no n'hi hauria d'haver cap).

En fi, un dia més, un dia "habitual" a Rodalies esperant que, en complet desordre del seu ordre establert, arribi un tren que m'acosti a casa.

Aprofito aquest post per comentar una iniciativa interessant que fa temps que funciona gràcies a la tecnologia Twitter, però que també es pot consultar des del web Rodalia.info. Tots els usuaris de Twitter podem informar sobre l'estat del servei de Rodalies en temps real i es retransmet fent servir les etiquetes (també conegudes com a hashtags): #rodalies, en general, o bé #rod1, #rod2, #rod3, #rod4, #rod7,  per a cadascuna de les línies de Rodalies i #fgcvall, #fgcllo per als Ferrocarrils Catalans.

12 comentaris:

Xavi ha dit...

Interessant la història aquesta del twiter.
Però.... t'equivoques Núria. La GENT no demana a crits unes millors infraestructures de rodalies i regionals. La gent el que vol és un túnel pel C/ Mallorca i una Macro estació a la Sagrera. I es clar, els polítics de torn han de fer cas als ciutadans. :)

Unknown ha dit...

Fantàstic aquest ús del Twitter... llàstima RENFE no s'immuta. O m'equivoco?

Ferran Porta ha dit...

Caram, o sigui que la cosa continua igual de malament que aquests últims mesos. Quin desastre :(

nur ha dit...

Xavi, Núria, Ferran: no, no continua igual de malament, va a pitjor! Ara fem uns tombs abans d'entrar a Barcelona, unes quantes paradetes fins i tot abans d'entrar al túnel. I, a la tornada, sempre sempre sempre retards. Precisament això em fa riure, no sé a què es refereixen quan diuen horaris habituals! Argh!

Estic cremada: es nota? :P

I, ah, Xavi: que una cosa no exclou l'altra. També cal arreglar les estacions, les combinacions de transports i ens cal el TGV, no ho dubtis!

Ferran Porta ha dit...

Doncs vaja :-(

Francesca ha dit...

Doncs jo vaig a fer una proposta trencadora, que diguin: "Els trens, avui, funcionen... ja podeu estar contents!"
Seria més realista... no? ;-)
Noia, ho sento, jo no agafo Renfe, però cada dia sento una de pitjor... Protesteu però, en paral·lel i mentre s'arregla, intenteu passar-ho amb bon humor!
Bon cap de setmana!

nur ha dit...

I tant, Francesca: és l'única manera de sobreviure (prendre-s'ho amb humor). No us ho dic de broma, quan dic que em fa riure això de l'horari habitual i moltes altres incidències d'aquestes.

Però hi ha dies durs en què una té ganes d'arribar a casa i no estar esperant que es digni a passar un tren, que quan arriba només hi ha tres vagons i has d'anar dreta i com una sardina en llauna... i que ja se t'ha acabat l'humor fa hores.

Ahir, per sort, no era el cas :)

kika ha dit...

molt bona sugerència! d'això crec que en podries fer una carta a un diari: denúncia i sugerència :-)

això del twieter per rodalies ho viag veure un dia i em va fer molt servei! és la millor manera de saber els horaris dels trens :-D

Joan ha dit...

He estat usuari de rodalies molts anys, i entenc que no es pot utilitzar el terme habitual. Seria habitual si cada dia fès tard, no sé, posem per cas deu minuts (i encara gràcies). Però com que cada dia és una loteria i pot passar qualsevol cosa doncs ...

No havíem quedat que amb el traspàs de competències això quedava resolt? A qui culparan, ara?

nur ha dit...

kika: doncs sí, ja ho pots ben dir. La millor info és la que donem els mateixos usuaris. M'he de "mobilitzar" per poder retransmetre els retards en directe! :)

Joan: ja ens temíem que per molt traspàs de competències que hi hagués (a més és una entelèquia rara), era difícil de resoldre la qüestió. A més, m'imagino que deuen forçar la màquina els d'allà perquè encara surti pitjor ara... i així ens llueix als pobres usuaris :(

Ei, gràcies a tots dos per passar per aquí. Ens veiem a Berlín, que està a tocar ja!

sànset i utnoa ha dit...

I no només rodalies!

El meu bus "habitualment" arriba un quart d'hora tard. Fet i fet, i com ja ho sé, habitualment arribo al seu horari habitual!

*Sànset*

nur ha dit...

sànset: aleshores tu tens sort, ja que saps què vol dir horari habitual, però la renfe no ens deixa esbrinar ni això: cada dia una aventura diferent!

I gràcies per passar per aquí, sànset. Benvingut! :)