diumenge, 3 d’octubre del 2010

Premis Blocs Catalunya 2010

Per tercer any consecutiu, vaig assistir divendres al lliurament dels premis Blocs Catalunya, certamen que organitza l’associació Stic.cat (Societat de Tecnologia i Coneixement), una entitat que vol generar interactivitat i innovació en el context de la cultura i la llengua catalana amb l’ús de les TIC com a eix vertebrador. Uns objectius que em semblen molt engrescadors.

El primer any va ser a Girona, hi vaig arribar en un Catalunya Express ple a vessar, amb en Ferran. Hi havia força gent per ser la primera convocatoria, però l’assistència de públic només és una de les dades que han anat en augment.

L’any 2008 només hi havia cinc tipologies de blocs i vaig poder conversar una estona amb una de les guanyadores d’aquesta convocatòria: la Núria Masdéu, que va guanyar pel millor bloc TIC. Guanyadors 2008

El segon any, aquest cop a Vic, vaig tenir l’honor de representar tots els companys i companyes que treballem en algun espai de les diverses comunitats de pràctica del programa Compartim i recollir el premi al millor bloc corporatiu pel bloc Gestió del coneixement, que publiquem al lloc on treballo, però que recull experiències i relats de l’àmbit professional de moltes, moltíssimes persones. A Vic vaig repetir acompanyant, en Ferran, però també vaig compartir nervis (molts!) i alegria amb els bons amics Jordi Graells, Joana i Xavier Lasauca. La meva veu, però, s'havia quedat a mig camí!

L'any passat van ser vuit categories i dos premis especials, molt especials: a Jyl Van Eyle, que ens va emocionar, i a Somriures de Bombay que també ens va emocionar i força. Guanyadors 2009

El tercer any, divendres passat, els premis es lliuraven a la capital de la meva comarca, Mataró, i en un lloc que tenia ganes de veure i trepitjar, el Tecnocampus Mataró-Maresme. Quan vam arribar-hi amb la Joana i la Carme (en Ferran ara viu una mica lluny, però et vaig enyorar, eh? :)), encara se sentia l’olor de pintura, de nou com és l’edifici. La cerimònia de lliurament de guardons, però, tan ben organitzada com els altres anys, ens va decebre una mica perquè, a més del millor bloc corporatiu (a Taradell bloc), altres dos premis se’n van anar a una corporació, la CCRTV (Corporació Catalana de Ràdio i Televisió): millor bloc TIC, el bloc de l’Espai Internet (un espai que, per poc que pugui, no em perdo mai) i millor bloc polític, el bloc d’Antoni Bassas (interessantíssim, per descomptat, i tan ben escrit!). Guanyadors 2010

Precisament a aquestes dues categories optaven dues de les meves debilitats: el Betes i clicks, d'Anna Codina, i el bloc de Ricard Espelt The plate is hot.

Vaig tenir la sensació que els premis s’han fet grans i que els blocs d’artesania, amb molta feina i moltes hores extres de dedicació per part dels seus creadors, passaven a formar part d’una segona fila. I és que ha quedat clar que no poden competir en la mateixa categoria que els blocs escrits per periodistes que reben suport d’una macroorganització com és la TV3.

De tot això, se n’ha parlat el cap de setmana a diversos blocs (janquim, Miquel Duran...), però també a Twitter: si seguiu l’etiqueta #premisblocs, veureu que moltes persones s’han pronunciat en aquest sentit i la mateixa Trina Milan (@trinamilan) recollia aquesta idea i manifestava que ho tindran en compte en properes edicions.

I l’any que ve hi tornarem, oi? :-)

7 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Hmmm... em sembla que millor ho comentem en privat; algunes coses em passen pel cap, respecte a tot plegat.

Petons, guapa, i que passis una excel.lent setmana.

dErsu_ ha dit...

Els premis, aquests, aquells, són sempre premis a la popularitat, i qui més popular que algú que surt a la televisió? No hi ha cap premi al món mundial, ni tampoc a l'espai exterior, donat a la qualitat, un concepte volàtil difícil de mesurar.

Ferran Porta ha dit...

Em sembla que dErsu_ ho ha expressat molt bé.

nur ha dit...

Doncs segurament és com dieu, però com que fins ara s'havien percebut com uns premis propers (és clar que potser fins no fa gaire cap personatge important tenia bloc i ara si no tens bloc... no ets ningú) i ara ja no es veuen així, algunes persones hem reclamat que es creïn diferents categories segons la popularitat, suport d'una empresa, bla bla bla o no dels blocs.

Ens faran cas? No? Us ho explico l'any que ve. Jo m'he quedat tranquil·la dient-ho, això ja us ho asseguro :)

Per cert, senyor dErsu_... quant de temps! També se us enyorava, també!

Jesús M. Tibau ha dit...

potser, d'una manera o altra, caldria diferencia els blogs fets de forma amateur, privada, particular, gairebé des de l'anonimat i sense plataformes al darrere, dels altres blogs. En principi, jo diria que els primers són la base i el motiu de l'existència d'aquest món. Però és una mica complicat posar normes i criteris i fronteres i limitacions

nur ha dit...

Jesús M. Tibau: exacte, això el que vaig comentar amb alguns membres d'Stic.cat. No es pot dir que els qui van guanyar els premis guanyessin dignament: efectivament són bons blocs. Però també caldria valorar els esforços dels blocs amateurs, com en dius.

Gràcies per passar per aquí :)

DooMMasteR ha dit...

L'any que ve no m'ho perdo!