dilluns, 12 d’octubre del 2009

Pastís de rovellons i pinetells


Com que darrerament tot són indicis que aviat tocarà començar una nova dieta (torno a ser una neogorda, com em va dir algú fa un temps), us poso una recepta que ara mateix em deleixo per menjar, cuinar ja és tota una altra cosa. Una de les coses que m'agraden de la tardor (i me n'agraden ben poques) és precisament l'abundància de bolets que, si no són acompanyats de cansalada, mantega i rovells d'ou, possiblement estan inclosos a qualsevol dieta (visca!).

A mi m'agrada fer provetes: així que m'imagino que substituir rovellons i pinetells per altres dues classes de bolets és perfectament possible i segur que també deuen ser força mengívols. Nyam :)

Bon profit tingueu!

Nota: la fotografia que acompanya aquest post és de Jauladeardilla i es pot veure a Flickr.


Pastís de rovellons i pinetells (per a 6 persones)

Ingredients
750 grams de bolets nets
500 cc de llet
4 ous
100 grams de cansalada curada (sense fumar)
2 grans d’all
julivert
sal, pebre mòlt i oli

Es netegen els bolets i es tallen petits (deixant-ne uns quants per decorar el pastís).

Es posa una paella gran al foc amb un raig d’oli. Quan està calent, s’hi posa la cansalada tallada molt petita i sense corna.

Quan la cansalada està daurada, s’hi posen els bolets a pocs a poc, perquè són voluminosos però ràpidament redueixen de volum amb l’escalfor.

Es deixen coure uns 15 minuts. S’ha de procurar que s’evapori tota l’aigua que treuen els bolets. Quan això ja està fet, s’hi posen sal i all i julivert picats. Es remena perquè quedi tot ben barrejat i ja es pot retirar del foc.

A part, es baten els ous i les clares, s’hi posa sal i pebre mòlt, s’hi tria la llet calenta (amb la llet calenta es cou més ràpid) i es remena ben remenat. En aquest punt s’hi afegeixen els bolets.

S'ha de tenir a punt un motlle allargat de plum cake o bé motlles individuals untats amb mantega. S'emmotlla la barreja i es posa a coure al forn, ja calent, al bany Maria uns 40 minuts a 200 graus.

Un cop cuit, s'ha de deixar reposar una mica abans de desemmotllar-lo.

Presentació: se serveix el pastís en una plata allargada. Si es fa amb motlles individuals, directament al plat, amb la salsa al damunt i els bolets que hem reservat, posats per sobre del pastís. es pot mantenir calent, posant-lo al form uns 10 minuts abans de servir-lo.

Salsa d’acompanyament del pastís de rovellons i pinetells

Ingredients
50 grams de bolets
500 cc de llet
50 grams de mantega
50 grams de farina
2 rovells d’ou
Sal, pebre mòlt i nou moscada

Es posa la mantega en un cassó al foc. Quan ja està fosa, s’hi afegeix la farina. Es deixa coure un parell de minuts i tot seguit s’hi pot tirar la llet. Perquè la llet no s’agrumolli s’ha de remenar amb una batedora.

Quan la salsa comença a agafar consistència, es condimenta amb sal, pebre i nou moscada. Es deixa que bulli un parell de minuts més.

Es retira la salsa del foc i s’hi posen els dos rovells d’ou, s’han de remenar bé perquè no quedin presos, es torna al foc i es deixa que torni a arrencar el bull.

A part, es tenen a punt els bolets sofregits i triturats. Per aconseguir que quedi un puré ben fi, s’ha de tirar un raig de llet mentre es trituren.

A l’últim moment, s’afegeix el puré de bolets a la salsa, es remena bé i se’n tira una part per damunt del pastís; l’altra part de salsa se serveix amb la salsera.

El pastís pot estar fet del dia abans, com ja s’ha dit, però la salsa és millor fer-la el mateix dia que s’ha de menjar.

9 comentaris:

Striper ha dit...

Prenc nota de la recepta m'ha fet venir salivera.

ddriver ha dit...

jo prenc nota del nom de la recepta i ja l'hi dire a la d'aqui abaix de menjars preparats que vull aixo! ;)

David Caimel Rosell ha dit...

Quan compris els rovellons, guarda mig quilo per mi, que jo me'ls faré a la brasa amb all i julivert :P

Xavi ha dit...

Jo, com en David, m'agrada notar l'all i el julivert, al moment que mossego el tros de rovelló o bolet. cuitet.
Mig quilo per mi també :)

Sara Maria ha dit...

T'hauré d'enllaçar també al Delícies??? Quina gana!!!

Ferran Porta ha dit...

Aitx, jo ara mateix no me'ls menjaria: acabo de sopar (raó 1) i torno a estar "poc saludable" (raó 2). Però vaja, en general, posa'm bolets a taula i vindré ràpid, ràpid!

Francesca ha dit...

Ei Núria, entenc que la barreja amb els bolets la poses en un motlle i la fas coure... al forn?... quan de temps?... o només cal que es refredi?... suposo que serà un tipus flam. En fi, que jo si que la vull cuinar, encara que també sóc una neogorda (m'ha agradat el terme, ja veus!), i necessito una mica més de pistes ;-)

nur ha dit...

Francesca: és que faltaven tres paràgrafs (que ja he afegit)! Coses del copiar i enganxar sense revisar gaire. Com es nota que ningú tenia intenció de fer-lo (tret de tu que, per cert, no ets neogorda: t'has aprimat força, que et vaig veure l'altre dia!). I, sí, és tipus flam. Una abraçada i bon profit. Ja m'ho explicaràs :)

Sara Maria: no, no m'hi hauràs d'afegir. La cuina no és el meu fort, però els bolets són tota una temptació :)

A la resta: a mi també m'agraden els bolets a la brasa, però, per variar, no estan malament aquesta tampoc :)

DooMMasteR ha dit...

Quant convides, dius? :P